Godt at vide om el- og plugin hybridbiler

Når det kommer til at vælge leasingbil er der mange faktorer, som spiller ind. For at give dig et bedre beslutningsgrundlag om hvilken bil, som passer bedst til dit behov, har vi nedenfor beskrevet vigtige informationer omkring el- og plugin hybrid biler. Hvis du er i tvivl om forskellen på el- og plugin-hybrid biler, kan du læse mere her. På GoMore vil vi gerne fremme den grønne bølge og tilbyder derfor et bredt udvalg af både el- og plugin-hybrid biler. Du kan se dem alle her.

Ladeløsninger til din bil

Hvis du har en plugin hybrid bil, skal batteriet oplades ligesom ved en elbil. Plugin biler har også mulighed for at køre på ren brændstof uden el, hvis det foretrækkes på længere køreture. Derudover findes en hybridvariant, der ofte kendes som "Milde hybridbiler". En mild hybrid skal ikke oplades, da batteriet oplades, når bilen bremser. Milde hybrider har ikke et lige så stort batteri som plugin hybrid og elbiler.

Hjemmeladning

Du har mulighed for at få installeret en ladestander hjemme og derved oplade direkte fra indkørslen. Der findes forskellige udbydere af ladestandere, men koster ofte omkring 5.000 kr. for selve ladeboksen og dertil +- 5.000 kr. for installation og tilkobling til dit elnet. Nogle udbydere tilbyder også opsætning af ladeboks derhjemme samt abonnement til opladning på farten, eksempelvis E.ON og Clever.

I 2020 og 2021 får du refunderet den såkaldte processtrøm, når du oplader hjemme. Det udgør op til 1,14 kr. pr. kWh. For at få denne refusion er det er krav, at du leaser ladeboksen eller har et abonnement igennem en ladeoperatør. Indtilvidere har ladeoperatørerne valgt at videregive denne refusion til forbrugeren. Hvis du selv køber en ladeboks og får installeret, så er det ikke muligt at få denne godtgørelse fra staten. Hvordan det vil være efter 2021 er endnu uvist.

Offentlig ladning

I Danmark er der to store udbydere af offentlige ladeløsninger, hvilket er E.ON og Clever. Hvis du bor i lejlighed og ikke har mulighed for hjemmeladning eller ønsker at tage bilen på længere ture og derved kunne lade billigt på farten, så kan det være en god løsning for dig. 

Parkering

Som et nyt tiltag i 2020 har nogle kommuner valgt at gøre det gratis for elbiler (gælder ikke hybrid eller plugin hybridbiler) at parkere på offentlige pladser. Dette glæder bl.a. for København og Frederiksberg. I mange andre byer er det muligt at finde parkering på elbilspladser, men det er ofte ikke gratis at parkere her. Læs altid skiltningen ved parkering eller den specifikke kommunes regler.

Ladetid for elbiler

Ladetiden kan variere meget, da bilerne kommer med forskellige størrelse batterier og nogle elbiler har mulighed for lynladning. Typen af ladestander påvirker også ladehastighed.

De fleste elbiler kommer med et batteri på mellem 40 - 60 kWh. Ved en normal ladestander (11 kWh) og de fleste hjemmeladere vil det tage 5 - 12 timer at oplade fra 0% - 80%. De sidste 20% tager længere tid at oplade, men vil ofte også kunne blive opladt indenfor dette tidsrum. Faktorer som frostvejr kan påvirke ladetiden af batteriet og sænke hastigheden, hvilket resulterer i længere ladetid end ved optimalt sommervejr.

Mange af de nyere elbiler har mulighed for hurtig ladning, hvor ladestanderne kan oplade med 43 - 175 kWh. Det gør, at du har mulighed for at lade bilen på farten ved en rasteplads, uden at det tager lige så lang tid som ved opladning på normale ladestandere.

Alle elbiler kan oplades ved brug af et nødladekabel (også kaldt mormorkabel) til brug i en almindelig stikkontakt. Dette er dog kun ment som en nødløsning. Det anbefales altid at oplade elbilen ved en ladeboks eller ladestander. En god huskeregel er, at ligesom du ikke benytter et reservehjul medmindre nødsaget, så er nødladekablet også ment som en nødløsning. Grunden til dette er, at det kan overbelaste elnettet i hjemmet og beskadige bilen.

Rækkevidde for elbiler

Ligesom med ladetid, er rækkevidden meget forskellig for de forskellige elbiler. Som tommelfinger regel kan en elbil køre ca. 5 km pr. kWh. Det betyder, at en bil med et batteri på 44 kWh kan køre ca. 220 km. Der er forskellige faktorer der kan påvirke rækkevidden på elbilen. Disse inkluderer bl.a.:

- Udendørs temperatur: I et koldt klima kører bilen ikke lige så langt på en opladning. En elbil kører længst, når der er ca. 20 - 25 grader udenfor.

- Brug af aircondition og elektronik i bilen: Såfremt, at du bruger f.eks. sædevarme eller skruer helt op for varmen i bilen i de kolde måneder, kan det betyde, at din rækkevidde bliver kortere, da bilen bruger strømmen til disse funktioner.

- Hastighed: Ved højere hastighed bruger bilen mere strøm. Det betyder, at rækkevidden bliver forkortet ved ren motorvejskørsel, mens bilen kan køre flere kilometer ved bykørsel eller landevejskørsel.

Du kan se vores elbilers ræddevidde på de individuelle leasingtilbud. Rækkevidden, der vises, er den nye WLTP metode, som er tættere på den reelle rækkevidde end den før brugte NEDC metode. Rækkevidden er oplyst af producenten og det er denne rækkevidde vi videreoplyser.

Fordele ved plugin-hybrid og elbiler:

Elbiler Plugin-hybrid biler
Udleder ikke lokal forurening Kombi-kørsel med brændstof + el på samme tid eller ren el på korte ture
Især god til bykørsel God til både korte og lange ture
Oplad bilen natten over Oplad bilen natten over (Eller hurtigere pga. det mindre batteri)
Automatgear Automatgear
Gratis parkering i flere kommuner
Støjsvag kørsel

Såfremt at du har specifikke spørgsmål til en bil, må du meget gerne kontakte os, da vi her kan tage udgangspunkt i den bestemte bil.

Fik du svar på dit spørgsmål? Tak for din feedback! Det opstod et problem. Prøv igen.